Skip to main content

Op zaterdag 26 oktober 2019 zijn we met een aantal leden en een introducee gaan fotograferen in Kortenhoeff gelegen aan de Abdijlaan in Huijbergen.

 

 

Kortenhoeff maakt deel uit van het Grenspark Kalmthoutse Heide. Het is een open gebied met droge en natte heide en vennen. Op Kortenhoeff liggen 3 vennen: Het Wasven, het Bronven en het Akkerenven. Er komen bijzondere plantensoorten voor, zoals zonnedauw en beenbreek.

Kortenhoeff is een aangelegd ‘jong’ landgoed (vergeleken met bv. het oude Moretusbos). De aanleg van een jong landgoed had een andere reden dan de aanleg van oude landgoederen. Bij de oude ging het om de status, rijkdom en macht van de eigenaar (zie Moretusbos). Een jong landgoed is een vorm van belegging en bracht inkomsten op. Zo is het landgoed in gebruik geweest t.b.v. de landbouw.

Na de Tweede Wereldoorlog werd een fruitboomgaard aangelegd. In het gebied staat nog steeds een fruitschuur, met rode dakpannen. Ook zijn nog veel rechte lijnen terug te vinden, zoals de windsingels: bomen (veelal elzen) die rondom de fruitbomen werden gezet om de wind tegen te houden. Het beheer van Kortenhoeff werd in het verleden uitgevoerd met IJslandse pony’s en Nederlandse Landgeiten. Deze dieren hebben het gebied een natuurlijk karakter gegeven.

Na het verzamelen op het parkeerterrein gingen we het gebied in met een prachtig gekleurde lucht van de opkomende zon. Iedereen ging, alleen of in groepjes aan het werk om de prachtige natuur vast te leggen. Helaas stonden de vennen grotendeels droog, nog een uitvloeisel van de droge zomer.

Om 11:00 uur was het weer verzamelen op het parkeerterrein, na het bewonderen van de oude legervoertuigen, die voorbij trokken in het kader van 75 jaar bevrijding,  gingen we op weg naar Eetcafe de Kroon in Huijbergen. Onder het genot van een bakje koffie (gesponsord door een van de leden) werd er nog wat nagepraat waarna iedereen weer op huis aan ging.